Tilt shift video

Categorie: Inspiratie

Vorige week postte ik op twitter een zogenaamd tilt shift video. Naar aanleiding van deze tweet reagereerden mijn volgers massaal met hun favoriete tilt shift filmpjes. Leuk, want ik ben inmiddels ontzettend fan van ’tilt shiften’!

Tilt-shift is een effect dat het perspectief van een film (of foto) totaal uit zijn verband trekt. Alsof je naar een miniatuurwereld zit te kijken, maar dan in het echt. Je kunt dit effect bereiken door een speciale lenzen te gebruiken die bepaalde gedeeltes van het beeld onscherp maken. Ook in de post-productie kun je bepaalde trucjes toepassen om het perspectief te beïnvloeden. Door een hoge camerapositie te kiezen en het beeld versneld af te spelen krijgt de film een absurdistisch Madurodam-achtige uitstraling.

Tilt-shift is naast in film natuurlijk ook heel goed toe te passen in fotografie. Hiervoor kun je gebruik maken van een speciale lens, of je kunt het effect via fotoshop faken. Mocht je nou niet zo thuis zijn in fotoshop dan kom je vast een heel eind met tiltshiftmaker.com. Iphone bezitters kunnen zich eindeloos vermaken met de tilt shift applicatie die te verkrijgen is in de app-store. Ik speelde vast een beetje met tiltshiftmaker.com en ’tilt-shifte’ van een van mijn vakantiefoto’s een Madurodam-versie van Amman, de hoofdstad van Jordanië:

Amman-tiltshift

Het lijkt ons erg gaaf om het effect eens toe te passen in een commercial of promo, juist omdat het zo blijft hangen. Een mooi voorbeeld is T-mobile Duitsland die een kekke tilt-shift reclame lieten ontwikkelen:

Ook Allstate, een Amerikaanse auto verzekeraar, liet een gave tilt shift commercial maken:

Zoals aangegeven ben ik een groot fan van dit effect. Nu alleen nog op zoek naar opdrachtgevers die eens iets anders willen en de tilt shift uitdaging aan durven te gaan!

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."