Nederlandse muziek in buitenlandse filmproducties

Categorie: Inspiratie

Er zijn een aantal Nederlandse artiesten die het ver geschopt hebben in het buitenland. Denk aan Tiësto, Armin van Buren of de rockers van Within Temptation. Maar welke Nederlandse artiesten maakten platen die het zo ver schopten dat ze in een buitenlandse film of televisieproductie gebruikt zijn? Wij gingen op onderzoek uit en maakten een overzicht van Nederlandse muziek in buitenlandse filmproducties.

Cuby+Blizzards – Window Of My Eyes
Het meest recente voorbeeld is misschien wel het nummer ‘Window Of My Eyes’ van de Drentse bluesband Cuby+Blizzards. In 2010 kwam de film ‘The American’ uit en regisseur Anton Corbijn koos er voor om het nummer in de film te verwerken. Corbijn gaf aan dat hij graag meer bekendheid wilde geven aan Nederlandse nummers in het buitenland. Naast topacteur George Clooney speelt de Nederlandse actrice Thekla Reuten een rol in de film.

The Golden Earring – Radar Love
Het nummer ‘Radar Love’ van de Haagse rockers The Golden Earring werd onder andere in ‘Wayne’s World 2′ gebruikt. Ook hoorde je de track in een flink aantal televisie series, waaronder een tweetal afleveringen van ‘The Simpsons’ en werd het nummer gecoverd door artiesten als R.E.M., James Last en Carlos Santana.

George Baker Selection – Little Green Bag
De aller, aller, ALLER bekendste track in een buitenlandse film is natuurlijk ‘Little Green Bag’ van de George Baker Selection. Het nummer lag onder het legendarische intro van de film ‘Reservoir Dogs’. Ook ligt het nummer onder de teaser van de animatiefilm ‘Despicable Me’.

George Baker Selection – Una Paloma Blanca
Naast ‘Little Green bag’ was ook ‘Una Paloma Blanca’ een succesje in het buitenland. Het nummer speelt een belangrijke rol in de film ‘The Executioner’s Song’. Een film over de beroepscrimineel Gary Gilmore.

Junkie XL – A Little Less Conversation
Tom Holkenborg aka Junkie XL was verantwoordelijk voor een flink aantal tracks op internationale filmsoundtracks. Zo stond het nummer ‘Dealing With The Roster’ op de sountrack van de film ‘Blade’, lag het nummer ‘Action Radius’ onder de Canadese horrorfilm ‘Ginger Snaps’ en werd de remake van ‘A Little Less Conversation’ gebruikt in talloze (Nike) reclames en in de films ‘Jackass 2’ en ‘Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief’.

Shocking Blue – Venus
Een mooi voorbeeld is ook het wereldberoemde nummer ‘Venus’ van de Haagse rockband Shocking Blue. De track was de eerste Nederland productie die het tot nummer 1 hit in Amerika schopte. Het nummer werd onder andere in de series ‘Prison Break’, ‘EastEnders’ en ‘Life on Mars’ gebruikt. Het nummer staat ook op een flink aantal soundtracks. Onder andere op die van ‘Grumpier Old Men’, ‘Remember The Titans’ en de film ‘Otis’.

Er zullen ongetwijfeld nog flink wat tracks zijn die in internationale filmproducties zijn gebruikt. Welke Nederlandse songs schieten jou zo te binnen? Deel ze met ons!

Foto via

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."