Wees niet ál te tijdloos met je online video

Categorie: Tips & Trucs

Hoe hou je je online video zo tijdloos mogelijk? We kunnen je talloze tips geven, maar we geven je liever een advies waar je echt wat aan hebt; vraag je eens af waarom je een tijdloze film zou willen. De organisatie of het bedrijf waar jij voor werkt staat toch ook niet stil? We praten je bij over hoe je online (én offline!) video content kunt laten ontwikkelen die niet tijdloos is, maar die je zo optimaal mogelijk in kunt blijven zetten.

Tijdloos? Blijf liever in beweging..

In 2013 rondde de Onderzoeksgroep Communicatie van de Antwerpse Artesis Plantijn Hogeschool hun tweejarig (ja echt; twéé jaar..) onderzoek naar ‘De inzet van corporate video in het digitale tijdperk’ af. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat in 2007 maar 9% van de films korter dan 3 minuten was. Bij afronding van hun onderzoek back in 2013 was bijna 50% van de bedrijfsfilms korter dan 3 minuten. We kunnen dus rustig aannemen dat we anno 2015 de 50%-grens inmiddels gepasseerd zijn. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat je in deze tijden van disruptie, waarin ontwikkelingen bijna sneller gaan dan we als mens kunnen bijbenen, niet ál te tijdloos moet willen zijn. Want die korte films van nu zijn over een tijdje misschien al weer passé. Of nog erger; voor je het weet komt er een kekke startup voorbij die op een innovatieve manier inspeelt op de behoeftes van jouw doelgroep. En vaarwel klandizie.. Want dat is precies wat er de afgelopen jaren gebeurde; veel gevestigde bedrijven hadden moeite met de kansen die digitale innovatie met zich mee brachten, werden door (veelal kleine) beginnende organisaties ingehaald en misten daardoor flink wat kansen. Doei sms, hallo Whatsapp. Doei videotheek, hallo Netflix en Popcorntime. Doei platenzaak, hallo Spotify.

Focus op de lange termijn

Nieuwe technologieën, daar horen veranderende uitingen bij. Maar hoe kun je nou zo tijdloos mogelijk zijn in je communicatie? Zet jullie verhaal eens op papier en gebruik dat als uitgangspunt voor je communicatie. Als je het verhaal van je organisatie vertelt, dan is dat het minst aan verandering onderhevig. Helemaal niet aan tijd gebonden? Ik hoop het niet, want zelfs het meest mooie verhaal wordt af en toe bijgesteld. Maar het is wel zo tijdloos mogelijk. Focus je hierbij vooral op de lange termijn en gebruik dít als uitgangspunt in je verhaallijn. Als jullie corporate story staat en klopt, dan heb je de ideale voedingsbron voor een tijdloze film. 

Een tweetal mooie voorbeelden van films die niet tijdloos zijn, maar wel langdurig ingezet kunnen worden omdat het verhaal rond de kern van de organisatie is opgebouwd zijn deze twee;

Een branding commercial om Taurus als nieuw premium vleesmerk in de markt te zetten voor slagers:

Een promotiefilm voor aNewSpring, die aan opleiders binnen organisaties als LOI, NCOI en NTI laat zien wat hun e-learning platform bijzonder maakt:

Dus..

Wil je je film content zo lang mogelijk in blijven zetten, denk dan goed na over jullie lange termijn visie en gebruik dít als uitgangspunt. Zorg vervolgens dat je bij het opstellen van je script bij de basis blijft. Ga niet in de details kruipen, maar hou die focus op de lange termijn. Denk ter vergelijking eens aan een website. Die worden tegenwoordig ook niet meer gemaakt om er vervolgens niet meer naar om te kijken, maar worden gemaakt als framework op basis waarop je uit kunt bouwen. Deze truc kun je prima toepassen bij de rest van je uitingen. Heb je hulp nodig bij het vertalen van jullie corporate story? Wij zijn er met verloop van tijd vrij handig in geworden, en we helpen je er graag bij.

Neem contact opLaat je inspireren

Foto via

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."