5 tips voor een bedrijfsfilm met power

Categorie: Tips & Trucs
Five

Je laat een bedrijfsfilm maken, maar bent bang dat het zo’n rechtoe-rechtaan-film wordt. Geen nood. Hier 5 tips voor een bedrijfsfilm met power. Pas ze toe en doe het net even helemaal anders dan je concurrent!

Tip 1: Geef je film een eigen stijl

Hou je van auto’s dan kijk je good old Top Gear. Ben je meer into bloed, dan is Dexter je man en zit je liever op het puntje van je stoel dan leef je mee met Game of Thrones. De reden dat deze programma’s en series zo boeiend zijn heeft veel met de manier van filmen en de montage te maken. In Top Gear wordt veel met een groothoeklens geschoten. Dit trekt het beeld een beetje uit elkaar en zorgt voor magnifieke plaatjes. Bij de montage halen ze kleur uit de beelden en voegen ze speciale filters toe. Bij Dexter wordt juist kleur toegevoegd en Game of Thrones is juist erg donker en grimmig.

Denk vast eens na over welke stijlen jou aanspreken en vooral; wat er bij jouw bedrijf en huisstijl past. Durf keuzes te maken en laat je USP’s door middel van een eigen stijl nog beter naar voren komen!

Tip 2: Maak opnames vanuit meerdere gezichtspunten

Investeer iets meer geld in de opnamen en maak er een twee-cameraregistratie van. Een scène wordt dan tegelijkertijd door 2 cameramensen vanuit een ander gezichtspunt gefilmd. Dit leent zich uitermate goed voor interviews of evenementen registraties, maar zeker ook voor bedrijfsfilms. Deze beelden kunnen afgewisseld worden gemonteerd en leuker is nog om het beeld vanuit een van de gezichtspunten een speciale bewerking te laten ondergaan. Voeg meer of juist minder kleur toe, laat de beelden langzamer afspelen of maak ze bijvoorbeeld korreliger. Dit geeft jouw film extra dynamiek en daarmee verliest hij in een klap zijn truttigheid.

Tip 3: Zet een drone in

Ligt je kantoorpand, bedrijfs- of bouwterrein op een mooie plek of is het pand juist saai en wil je hem toch mooi in beeld brengen? Laat dan luchtopnamen maken. Zo kun je langzaam “inzoomen” op je locatie. Met een extra investering vanaf € 600,- kunnen er al eenvoudige beelden geschoten worden.

Tip 4: Gebruik een steadycam

Laat je iemand iets in de camera vertellen, volg deze persoon dan met een steadycam. Een steadycam is een soort harnas dat de cameraman aantrekt, zodat hij gewoon al lopend, rennend of trappenlopend opnames kan maken zonder dat de camera trilt en de opnames schokkerig worden. Je beeldhorizon blijft ‘steady’, maar het effect gigantisch. Zo neem je je kijker echt mee in je film.

Tip 5: Zet een kraan of rails in

Als je naar een bedrijfsfilm kijkt, dan kijk je het liefst naar afwisselende beelden. Beelden die steeds vanuit een verschillend camera standpunt zijn gefilmd. Zet hier bijvoorbeeld een kraan voor in. Om vanuit een hoger camera standpunt te filmen en mooie hoog/laag en links/rechts en omgekeerde camera bewegingen te maken. Of gebruik rails voor een spectaculair effect. Je ziet iemand stilstaand praten, maar het lijkt of de achtergrond beweegt. Dit geeft je film een extra dimensie.

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."