Waar komt popcorn vandaan?

Categorie: Inspiratie

De combinatie popcorn en films is al decennia lang een gouden duo. Overgewaaid uit Amerika en liefdevol geadopteerd door de rest van de wereld. Maar waar komt popcorn vandaan? En waarom gaat het zo goed samen met film?

Hoe mais popcorn werd
Ergens in de jaren 1400 poften de Aztheken voor het eerst mais. Voor de Aztheken was popcorn onderdeel van hun ceremonies. De vrouwen dansten traditionele dansjes en maakten hoofdkransen van popcorn. Toen Spaanse veroveraar Cortes in 1500-nog-wat voor het eerst in Mexico aan land kwam maakte hij kennis met deze Mexicaanse snack. Hij was aardig onder de indruk en deelde zijn bevindingen. Vanaf 1800 begonnen ook de Amerikanen in grote getale mais voor popcorn te verbouwen. Want let wel: de mais die voor popcorn verbouwt wordt is een ander soort dan je over het algemeen op maisvelden ziet staan. Het is een ander ras en de maiskorrels worden op een speciale manier gedroogd.

Popcorn in de bioscoop
Halverwege de jaren 1800 begonnen straatverkopers in Amerika voor het eerst popcorn aan de man te brengen. Op markten, tijdens wedstrijden en bij theaters en bioscopen. Het grote publiek was er dol op, maar bioscoopeigenaren vonden het maar niets. Die popcornkarretjes stonken, ze stonden in de weg en ze lieten een flinke zooi achter. Toen begin 1900 de Amerikaanse crisis uitbrak krabden de bioscoopdirecteuren zich eens achter het hoofd. De mensen kwamen niet meer naar de theaters en de omzet kelderde drastisch. De theaterdirecteuren dachten terug aan de lucratieve popcornhype van de eeuw daarvoor en deden een gok. Ze schaften hun eigen popcornmachines aan en begonnen binnen de theaters popcorn te verkopen. Het werd een hit. Tijdens de tweede wereldoorlog was er in Amerika weinig suiker voorhanden en dus was en snoep uit den boze. Resultaat: de popcorn verkoopcijfers schoten omhoog. Toen het suikertekort na de oorlog weer aangevuld was bleek popcorn een ingeburgerde (film)snack.

Popcorn gadgets
Wedden dat je dit niet wist? Wij ook niet.. Popcorn is dus gewoon gekoppeld aan de film door de Amerikaanse crisis. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Wij zijn naar aanleiding van dit blog wel heel benieuwd wat de introductie van deze zoute snack met de omzet van Coca Cola deed. Want werd dat bedrijf niet booming in die tijd? We zoeken het op! Ondertussen zin in een goede bak popcorn gekregen? Wij scharrelden de beste popcorn-gadgets en popcorn-recepten bijeen:

Van links naar rechts:

Popcornzeepvan KC Soaps ’n more via Etsy (niet meer te koop helaas)
Ouderwetse popcornkar van Nostalgica Electrics via Eveything Kitchens
Popcorn nailart via Nailed It
Roze prinsessen popcorn
. Recept via Erin Cooks
Retro popcornmachine via Thingsonline
Popcorn nailart via Tumblr
Parmezaan&knoflook Popcornkruiden. Check de site van Kernel Season’s voor meer smaken
Karamel-kaneel popcorn met pecannootjes en witte chocolade via Our Best Bites

Geen zin om zo onwijs veel geld uit te geven voor een popcornkarretje, maar wil je er wel heel graag eentje op je bruiloft, housewarming of feest? Mr. Pop verhuurt ze. En niet alleen popcornmachines of -karretjes, Mr. Pop heeft ook alles voor een Churroskraam, crepebakkerij of suikespinnenkraam. En ze waren zo lief om antwoord te geven op wat popcornvragen. Top, mr. Pop!

Bron afbeelding

 

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."