Tabak op het witte doek

Categorie: Inspiratie

Het is zover, de sigaret is definitief uit de Nederlandse horecagelegenheden verdwenen. Rokers hebben gisteravond massaal afscheid genomen van hun laatste avondje roken bij een biertje in de kroeg of een lekker sigaartje met cognacje na het eten. Nu breekt een periode van rouw aan. Horeca-eigenaren bibberen. Gaat hun klandizie echt met 5 % naar beneden, of komen er 800.000 potentiële niet-rokende klanten bij zoals het Astma Fonds en het ministerie van Volksgezondheid onlangs meldden?

Roken is ook een dankbaar filmthema. Er zijn diverse films over gemaakt. Wij zijn de archiefkast ingedoken en hebben een Top drie samengesteld van films waar roken een hoofdrol in speelt:

Thank you for smoking
Een film van Jason Reitman uit 2005, waarin drie vrienden steeds samen komen in de kroeg en bepalen welke industrie nou de meeste doden op zijn naam heeft staan. De hoofdpersoon is een succesvol lobbyist en Vice President van de Academy of Tobacco studies. Leuke film, maar ook snel weer vergeten.

The Insider
Film van Michael Mann waarin hoofdrolspeler Russell Crowe in de rol kruipt van de net iets te dikke Jeffrey Wigand. Hij vertelt in een Amerikaanse tv show ‘60 Minutes’ dat de sigarettenindustrie altijd al op de hoogte was van de gevaren van roken, maar dit willens en wetens achterwege heeft gehouden. Met alle gevolgen van dien.

Basic Instinct
Natuurlijk snappen wij-van-de-jury ook wel dat deze Paul Verhoeven film niet over roken gaat, maar je moet wel met hele goede argumenten komen om mij ervan te kunnen overtuigen dat de scène waarin Sharon Stone tijdens haar verhoor vlak voor het wereldberoemde beaver shot een sigaret opsteekt, haar benen over elkaar heen legt, en zegt: “What are you going to do? Charge me with smoking?” niet legendarisch is. It’s a winner!

Foto via

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."