Stripalicious

Categorie: Inspiratie

Strips zijn mijn grote passie. Mijn liefde voor film is echt mede ontstaan door mijn liefde voor strips. En dan bedoel ik niet de brave Suske en Wiskes en de studentenfavoriet Donald Duck. Niks mis mee om door te bladeren op het toilet, maar ik heb het nu over de echte klassiekers. Natuurlijk zijn de schilderijen van de vroegere leermeesters zoals Rembrandt en Vincent van Gogh waardevol en een zeer belangrijke inspiratiebron voor veel latere kunstenaars, maar ik ben van mening dat sommige striptekenaren zwaar worden onderschat door het kunstliefhebbend publiek. Terwijl sommige tekeningen echt magnifiek zijn gemaakt. Eigenlijk kunststukjes op zich zijn.

Als ik strips noem zoals Storm, Largo Winch, Samurai en bijvoorbeeld Yokko, dan kijkt het merendeel van de mensen mij een beetje verwonderd aan. Nooit van gehoord, zeggen ze dan. Misschien kennen enkelen nog net de tv-serie van Largo Winch, een slap aftreksel van de strip zelf. En dat is jammer, want dergelijke strips zijn net stuk voor stuk kleine speelfilms. Tot in het kleinste detail worden met zoveel passie en liefde tekeningen gemaakt die oogstrelend mooi zijn. Prachtige verhalen die in magnifieke plaatjes worden overgebracht. Oprecht geniet ik iedere keer weer van de tekeningen en de compositie waarin ze zijn getekend en probeer ik elementen hieruit terug te brengen in onze bedrijfsfilms en tv-commercials. Strips zijn echt mijn grootste inspiratiebron. Ik lees elk boek altijd meerdere keren om alle details in me op te kunnen nemen. De settings van de scenes, de close-ups van de ogen, de manier waarop de hoofdpersonen worden afgebeeld, de prachtige omgevingsplaatjes, de lichtval in de tekeningen. Het oog en het gezichtspunt van waaruit je alle scènes bekijkt kun je zien als het camerastandpunt in films.

Je hebt er natuurlijk niet altijd de mogelijkheden en de ruimte voor om al je ideeën toe te passen bij het maken van een bedrijfsfilm, maar als Philippe Francq of Jean van Hamme, de tekenaars van Largo Winch, het zelfs lukt om een bedrijfsmeeting boeiend af te kunnen beelden, dan moet dit ook zeker kunnen met film.

Over de auteur
Lex Schmeetz