Stralende sterren

Categorie: Inspiratie

Afgelopen vrijdag kon ik weer m’n jasje uit de kast halen. Als juryvoorzitter van de filmwedstrijd ExposeYourTalent, georganiseerd door Kennisnet moest ik er natuurlijk op m’n best uitzien. Alle basis- en voortgezet onderwijs, MBO en VMBO-leerlingen die deelnamen aan de wedstrijd zagen er namelijk net als vorig jaar weer spik en span uit. Volledig uitgedost in gala waanden deze jonge sterren (12 tot 20 jaar) zich voor één avond in de wereld van het jaarlijkse Filmfestival van Cannes.

De jury onder leiding van mijn persoon worstelde zich door zo’n zestig filmpjes. En ik kan je vertellen, dat is niet niks! Vooral omdat het niveau van de films heel erg varieert. En dat kwam niet alleen vanwege de aanvullende deelname van leerlingen uit het basisonderwijs dit jaar.

Van vorig jaar wist ik dat de thema’s waar jongeren zich dagelijks mee bezig houden soms best wel shockerend kunnen zijn. Geweld, anorexia en zelfmoord waren de thema’s die er toen uitsprongen. Gelukkig won toen een hele lieve film over vlaai. Twee meisjes die de lekkerste taarten bakten van…koeiepoep.

Dit jaar zagen de thema’s er wat meer ontspannen uit. En soms, heel soms, wordt je ineens compleet verrast. Zo maakte de winnaar van de MBO-wedstrijd een mooi gemonteerde videoclip die zo een-op-een op TMF zou kunnen draaien. Dezelfde editor monteerde ook een ander prachtig filmpje waarin jonge jongens in slow motion een free run parcours afleggen, oftewel van en op gebouwen springen. Erg leuk en modern gemonteerd op het nummer ‘A Beautiful Lie’ van de band 30SecondsToMars, waarvan de clip duidelijk inspiratie heeft geboden. Ja, hier zag je een getalenteerde editor aan het werk die ik dan ook meteen een stageplek bij Four Corners heb aangeboden.

Foto via

Over de auteur
Lex Schmeetz