Set review – Spion van Oranje

Categorie: Inspiratie

Films kijken is leuk. Erbij mogen zijn als ze gemaakt worden nog leuker. Elke keer opnieuw ben ik onder de indruk van de perfect georganiseerde chaos op zo’n filmset. Minstens dertig man rent fanatiek in het rond zonder dat ik enig benul heb van wat ze eigenlijk precies doen. Maar dat ze keihard aan het werk zijn, dat is duidelijk. Net zo duidelijk als de lol die de crew ondertussen heeft samen.

Februari volgend jaar gaat de film Spion van Oranje draaien in de bioscoop. Een actiekomedie van regisseur Tim Oliehoek (Vet Hard) met Paul de Leeuw in een dubbele hoofdrol. Die van een gestoorde terrorist die het gemunt heeft op Nederland én die van zijn tweelingbroer, een stuntelige mode-ontwerper die wordt ingezet als geheim spion.

Saai!
Ook hier mocht ik een kijkje komen nemen op de set. Dat ik daarvoor véél te vroeg mijn bed uitmoest na een veel te korte nacht was geen enkel probleem. Zo’n kans laat je niet lopen, toch? Had ik dat maar wel gedaan! Nooit eerder was een setbezoek zo saai. Een perfect geoliede machine was het. Met een opnameleider die er streng op toezag dat alles precies volgens planning liep. Dus geen gezellige babbeltjes met acteurs en regisseurs tussendoor en ook nauwelijks mogelijkheid om te kijken waarom de cameraman zo moest lachen om Paul de Leeuw…

Fantastisch mooi
Gelukkig was het niet alleen maar saai. De decors zagen er namelijk fantastisch uit. Tot in de kleinste details was het zenuwcentrum van een geheime dienst nagebouwd en ook het aangrenzende laboratorium zag eruit om door een ringetje te halen. En toen ik bij het verlaten van de set ook nog eens het beste Nederlandse special effectsteam op het gebied van schieten en explosieven tegen het lijf liep wist ik het zeker: die strakke planning levert zonder twijfel een minstens zo’n strakke actiefilm op!

Foto via

Over de auteur
Lex Schmeetz