Paperman

Categorie: Inspiratie

De korte film Paperman van Walt Disney Animation Studios won vannacht een Oscar in de categorie best animated short. Blij als een kind wierp producente Kristina Reed papieren ‘gekuste’ vliegtuigjes van het balkon. Ondanks dat de vliegtuigjes het podium niet haalden, was security ‘not amused’. Reed werd direct verwijderd uit de zaal.

Wie kan het zich nu nog voorstellen dat de productiemaatschappij Walt Disney met hits zoals Pirates of the Caribbean en Cars eind jaren 80 nagenoeg failliet was. Walt Disney, de godfather van de tekenfilms deed het slecht. Vooral de animatietak was verlieslijdend. Het bioscooppubliek liep niet meer warm voor de mierzoete Disney-animaties. Walt Disney vergat met z’n tijd mee te gaan. De zoetsappige Bambi, Pinoccio en Fantasia-achtige aanpak was achterhaald. Het fenomeen tekenfilms was op sterven na dood.

Paperman
Totdat in 1989 opeens de surprisehit Little Mermaid Disney én animatiefilms weer helemaal terug op de kaart zette. Walt Disney Animation Studios vaarde een andere koers. Het ging een alliantie aan met de masters of computer generated animations, Pixar Animation Studios en experimenteerde met de allernieuwste computertechnieken. De korte animatiefilm, Paperman, is zo’n huzarenstukje. In deze lieve film probeert een jongen de aandacht van een meisje te vangen door papieren vliegtuigjes naar haar te gooien vanuit een wolkenkrabber.

Oud en Nieuw
In Paperman worden de handgetekende ‘oude’ technieken op een briljante manier gecombineerd met de nieuwste computertechnieken (bekijk hier de making of). De debuterende regisseur John Kahrs, gecharmeerd van de ambachtelijke manier van werken die Disney nog steeds hanteert, gaf Paperman een zwart/wit, fourties-look en maakte daarmee een compliment naar de oude films. De Oscar was terecht. Kijk zelf maar. Niet slecht voor een eerste regieklus.

Kristina Reed’s straf duurde kort. Ze werd na een kort pleidooi al snel weer in de zaal toegelaten. Gelukkig maar. Verzin je iets schattigs om je blijdschap te vieren, word je direct van je roze wolk afgeduwd.

Over de auteur
Lex Schmeetz