Obama nieuwe president: geholpen door 24?

Categorie: Inspiratie

We kunnen er niet meer omheen. Barack Obama is de nieuwe president van de VS. En niet zomaar eentje. Hij schrijft geschiedenis als de eerste donkere president van Amerika. Nu kun je zijn winst natuurlijk aan allerlei factoren ophangen:  de ijzersterke campagne die er gevoerd is… Bush die er een potje van heeft gemaakt… een mindere, beBotoxte opa als tegenkandidaat, de kredietcrisis…. de sympathy vote vanwege het overlijden van z’n oma zo vlak voor de verkiezingen… Maar ik durf hier nog wel een factor aan toevoegen. Ik denk dat een van de meest succesvolle tv-series van de afgelopen jaren de Amerikanen langzaam heeft opgewarmd voor de acceptatie van een donkere president als leider.

In 2001 werd voor het eerst de met een Emmy en Golden Globe bekroonde serie 24 in de VS uitgezonden. Deze superspannende serie die zich “realtime” in 24 uur afspeelt begint om 12 uur ’s nachts op de dag van de voorverkiezingen in Californië. Op dat moment wordt er een aanslag beraamd op presidentskandidaat senator David Palmer (Dennis Haysbert) en schiet federaal agent Jack Bauer (Kiefer Sutherland) te hulp. David Palmer is zwart, krachtig doch vriendelijk en wint al snel de sympathie van de kijker. Dat hij in seizoen 2 president van de VS wordt, verbaasd niemand. Zijn karakter heeft het zwaar tijdens de serie, met een vreselijke tang van een vrouw Sherry aan zijn zijde, de talloze pogingen die worden ondernomen om hem uit zijn functie te ontheffen en de moordaanslag op zijn leven.

In seizoen vier moet hij het onderspit delven en trekt hij zich terug uit de herverkiezing. John Keeler wordt president en al snel vermoord en opgevolgd door de dubieuze Charles Logan. Aan het begin van seizoen vijf wordt David Palmer door een sniper vermoord. Uiteindelijk blijkt dat Charles Logan hiermee te maken heeft. Hij wordt in hechtenis genomen en David Palmer’s broer Wayne Palmer wordt president. “Joehoe!’, denk je dan als kijker. En het feit dat Wayne de tweede donkere president van de VS wordt vind je echt doodnormaal.

24 is een verschrikkelijk succesvolle serie, niet alleen in de Verenigde Staten, waar soms 33 miljoen mensen naar een aflevering kijken, maar ook daarbuiten. Het heeft laten zien dat kleur geen rol speelt als het gaat om wie er het beste een presidentsrol kan vervullen. In een klein onderzoekje van Blockbuster noemden veel mensen David Palmer hun ‘Favourite On-Screen President’. Ook TV.com-bezoekers vonden David Palmer de TV-president die ze het liefste terug wilden zien in het Oval Office. Het kan bijna niet anders dan dat 24 weliswaar onbewust heeft bijgedragen aan Obama’s verkiezingsoverwinning…

Bron afbeelding

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze branding films schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een branding film agency als Fourcorners inschakelt. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom blog ik hier ook graag over. Kundalini yoga is mijn mezelf-opruim-religie. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."